NEŽ se rozhodnete ...

04.02.2015 15:55

APPENZELLSKÝ SALAŠNICKÝ PES

je čilý, neobyčejně vytrvalý, vynikající pohaněč a hlídač, skromný a učenlivý. Má vřelý vztah k osobě, již náleží, a šel by za svého páníčka nebo paničku do ohně. Vůči cizím se naopak chová většinou zdrženlivě. Ve svém pracovním zápalu není téměř k zadržení. Neúplatný, samostatně jednající pes se zarážející vnímavostí. Nápadný svým vesele zatočeným ocasem.

Před koupí švýcarského salašnického psa byste si měli ujasnit, jaké vlastnosti od svého budoucího společníka očekáváte, jaké máte předpoklady a do jaké míry jste ochotni kvůli novému psu změnit svůj dosavadní způsob života, příp. ho potřebám psa přizpůsobit.

  • Appenzellský salašnický pes ocení vaši zahradu. Je fakt, že naše Connie, která je zvyklá žít venku na zahradě nepotřebuje tak časté procházky, neb má prostoru na lítání kolem domu dost. Pro další vyžití jí stačí hra s míčky, diskem a podobnými hračkami. Connie je pak utahaná raz dva.
  • Budete mít čas se psovi věnovat alespoň dvě hodiny denně? Naše fenka je naprostý závislák, takže času spolu trávíme opravdu více než dvě hodinny denně.
  • Náklady na stravu, péči, poplatky, zvěrolékaře a další potřeby pro psa nejsou rozhodně zanedbatelnou částkou.
  • Pokud pojedete na dovolenou či onemocníte je třeba mít někoho, kdo se o psa postará.

Appenzellský pes, je pes rodinný 

  • Pokud je dobře vychovaný, tak je ideálním společníkem celé rodiny, který  „myslí s vámi“. 
  • Máme malou dcerku, takže štěňátka od nás by měla být dostatečně socializována na děti. Naše Connie od malička děti zbožňuje. Buďte však opatrní v případě samostatné vycházky dítěte se psem: Na vypjatý ochráncovský instinkt psa jsou většinou dětské síly na druhém konci šňůry slabé.

Co nemají švýcarští salašničtí psi rádi

Švýcarští salašničtí psi sice milují lehký fitnestrénink, ale k rekordním sprintům nebo vytrvalostnímu běhu jsou už vybaveni méně. Právě tak nevhodný je appenzellský pes pro rodinu, která se jen nepravidelně sejde pohromadě. Švýcarští salašničtí psi si ničeho necení víc, než když vědí, že jsou „jejich“ lidé nablízku. Ke sporům dochází i v nejlepších rodinách. Hádá-li se ale někdo stále, velice tím psychicky zatěžuje právě švýcarského salašnického psa.

Psa nebo fenu?

Pořídí-li si někdo psa nebo fenu, to závisí na jeho osobní zálibě, protože povahově se nijak zásadně neliší.

Specifické rozdíly mezi pohlavími ale přirozeně jsou:

Fena bude dvakrát do roka hárat. Kdo si nepřeje žádné psí potomstvo, musí v té době dávat pozor, aby se k akci nedostal ani jediný „nápadník“. Dalším způsobem ochrany je kastrace, která je ovšem vhodná až po prvním hárání.

Pes může svou zarputilou touhou po „žhavé“ dámě proměnit procházku ve zkoušku nervů svého majitele. Samec totiž při každé příležitosti zůstane stát a zvedne nohu, aby za sebou zanechal pachovou značku, především pokud se v okolí venčila háravá fenka, to pak neodlepí čumák od země

 

Zpět

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode